PESANAN UNTUK ORANG BERDOSA (19/1/2011)

Kitab Karangan Dr. Aidh bin Abdullah Al-Qarni
Kuliah disampaikan oleh Ust. Nizamuddin bin Omar

Masih berada dalam bab yang terakhir Bab 8, Menghapuskan Dosa – m/s 298.

Sebelum ni telah diterangkan pada m/s 249, terdapat sepuluh cara menghapus dosa berdasarkan al-qur’an dan hadis, iaitu:
1.Istiqfar
2.Bertaubat
3.Amal-amal kebaikan yang dapat menghapus kesalahan
4.Musibah – musibah yang tertinggi adalah kematian dan yang terendah adalah tertusuk duri di jalan serta sengatan matahari yang bersinar terik.
5.Doa orang-orang mukmik yang soleh
6.Proses pencabutan nyawa serta sakaratul maut yang luar biasa.
7.Seksa kubur
8.Kekhuatiran berjumpa dengan Allah SWT iaitu ketika bangkit dari kubur dalam keadaan menangis, berdosa, menanggung kesalahan dan kemaksiatan, kemudian kita berangkat menuju pemeriksaan Allah SWT
9.Syafaat dari Rasulullah SAW
10.Rahmat dari Allah SWT

Kuliah hari ni masih lagi pada perbincangan tentang penghapus dosa yang keempat iaitu musibah. Terdapat kisah2 tentang orang2 soleh yang ditimpa musibah. Abu Dzar meriwayatkan bahawa Abu Darda’ menyukai tiga perkara yang tidak disukai orang lain:
1. Kematian – kerana ia merupakan pertemuan dengan Allh SWT
2.Kemiskinan – mengandungi ketawadhu’an dan ketenangan
3.Sakit – kerana dapat menghapus semua kesalahan

Ubay bin Ka’ab pernah berdoa agar diserang sakit yang masih memungkinkannya untuk terus mendirikan solat, melaksanakan ibadah haji dan berjihad. Diceritakan bahawa beliau diserang penyakit demam selama 30 tahun.

Dicatitkan juga beberapa kisah2 lain yang dialami oleh orang2 soleh.

BAGAIMANAPUN… mereka adalah orang2 soleh yang maqamnya sangat tinggi, mereka mampu menanggung segala musibah dari Allah berbeza dengan kita manusia biasa. Rasulullah SAW MELARANG kita untuk berdoa mohon bencana.

Ketika menziarahi orang Ansar yang sakit, baginda bersabda, “Mengapa engkau tidak mengucapka: “Ya Allah, berikanlah kami kebaikan di dunia dan di akhirat, dan perliharalah kami dari siksa api neraka.”
Firman Allah Surah Albaqarah ayat 201:
وَمِنْهُمْ مَنْ يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Maksudnya: Dan di antara mereka ada orang yang berdoa: “Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka”
** Inilah doa yang sebaik2nya bagi orang muslim**

Di dalam berdoa, mohonlah keampunan, kesihatan dan kebaikan di dunia dan di akhirat.

Di antara petanda orang beriman itu adalah diserang penyakit, kehilangan harta, ditimpa musibah dan krisis sebagai kifarah untuk menghapuskan dosa2 yang telah dilakukan. Itulah tanda kasih Allah terhadap hambanya.

Walau Allah uji kita dengan kesenangan mahupun kesusahan (musibah) – Allah lah tempat yang kita tuju dan harapkan. Sikap seorang muslim dalam menangani musibah dalam kehidupan , haruslah menyerahkan segala urusannya kepada Allah SWT. Inilah jalan untuk menjalin kembali hubungan kita dengan Allah setelah kita lalai dan terleka.

Jangan takut pada sakit luaran atau demam, tapi takutlah jika kita mempunyai penyakit hati seperti hasad dengki, khianat dsb. Ketahuilah.. musibah yang paling besar bagi seorang muslim ialah musibah pada agama seperti yang banyak berlaku masa kini.

**Selepas mengetahui mengenainya, bila ditimpa musibah, ucapan yang pertama adalah Alhamdulillah kemudian baru diikuti dengan Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiun.

Tadi ustaz ada mengulas juga tentang isu Malaikat berjabat tangan dengan manusia atau berbicara dengan manusia selain daripada nabi2 dan rasul2 , perkara tersebut memang pernah berlaku dan terdapat hadis mengenainya.

Rasanya itu ajelah yang dapat aku catitkan tadi. Mudah2an dapat menambah sedikit pengetahuan untuk yang membacanya. Maaf kalau aku tersalah atau tersilap. Berbanyak terima kasih untuk guruku Ustaz Nizamuddin bin Omar atas ilmu yang disampaikan.

Advertisements

About che cma

aku hanyalah insan biasa, yang menumpang di bumi Allah yang luar biasa, bercita-cita menjadi muslimah sejati
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s