KITAB SIATHUL QULUB (PELEMBUT HATI) – 5/1/11

Kitab Karangan : Dr. A’idh bin Abdullah Al-Qarni

Kuliah Ust. Mat Esa Deraman, setiap Jumaat selepas solat Maghrib (InsyaAllah)

Tajuk pertama: Pelembut Hati

InsyaAllah, dasar perbincangan untuk perbahasan kitab ini adalah pada 3 hadis berikut:

Drpd Ibnu Abbas, sabda Nabi Muhammad s.a.w. maksudnya.: “Ada dua nikmat yang sering dilupakan orang ramai, dua nikmat tersebut adalah: nikmat kesihatan dan nikmat waktu luang.” (HR Bukhari)
Diriwayatkan Anas dari Nabi s.a.w. baginda bersabda, “Ya Allah, tiada kehidupan kecuali kehidupan akhirat, jadikanlah baik pada kaum Ansar dan Muhajirin,”
Daripada Sahal bin Sa’ad, ia berkata: Kami sedang bersama Rasulullah s.a.w. pada perang Khandaq. Beliau menggali parit dan kami memindahkan debu tanahnya. Beliau (Rasulullah) memandang kami dan berdoa: “Ya Allah, tiada kehidupan kecuali kehidupan akhirat,berilah amupan pada sahabat Ansar dan Muhajirin.”

Allah benar2 memuji orang2 yang rendah hati (tawaduk) dan Allah Yang Maha Suci mengingatkan bahawa sesungguhnya al-Quran boleh melembutkan hati.

Contohnya seperti dalam firmah Allah dalam surah A-Zumar: 23. “Allah telah menurunkan perkataan yang paling baik (iaitu) al-Quran yang serupa (mutu ayat2nya) lagi berulang2, gementar kerananya kulit orang2 yang takut kepada Tuhannya. Kemudian menjadi tenang kulit dan hati mereka pada waktu mengingat Allah. Itulah petunjuk Allah, dengan kitab itu Dia menunjuki siapa yang dikehendakiNya. Dan siapa yang disesatkan Allah, nescaya tak ada baginya seorang pemimpinpun.”

Dan disebutkan juga pada firman Allah dalam surah Al Haj: 54, Surah Al Ra’d:28, Surah Al-Anfal: 2, Surah Al-Hadid:16.

Jelaslah pelembut hati yang utama boleh didapati dari alQuran. Matlamat membaca alquran adalah untuk melembutkan jiwa yang banyak dosa dan memenuhkannya dengan rasa syukur. Jiwa kita yang kosong akan mencari2 hiburan, tetapi tersalah pilih seperti mencarinya dalam lagu2. Percayalah bahawa hati tidak akan tenang, kecuali dengan mengingati Allah.

Aku mengingatkan diriku yang selalu leka.. Jangan terlambat untuk menghayati quran, bersegeralah dalam mengingati Allah. Penangguhan adalah penghapusan. Jangan tunggu orang lain, atau hari yang lain… bila banyak bertangguh, hati akan jadi keras. Bila hati dah keras dengan lambakan dosa, nasihat orang lain kita rasakan sebagai bebelan sahaja.

Ketika zaman nabi dahulu – tidak ada kemudahan, tetapi mereka mempunyai jiwa yang kuat dan hati yang kental. Moga kita dapat mencontohi mereka.

Sesungguhnya hanya amal soleh yang akan menjadi pendamping ketika kita di alam kubur.

Itu sahaja yang dapat aku catitkan untuk kuliah 5/1/11 – terima kasih untuk guruku Ust. Mat Esa Deraman atas ilmu yang disampaikan.

Advertisements

About che cma

aku hanyalah insan biasa, yang menumpang di bumi Allah yang luar biasa, bercita-cita menjadi muslimah sejati
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s